Sierra Leone -projekti

cropped-pelewahun_kylc3a4lc3a4isic3a4_julia_linde

Let´s get global -hankkeen juuret ovat Sierra Leone -projektissa, joka toteutettiin Opetushallituksen tuella lukuvuonna 2013-2014. Hankkeen aikana toteutettiin Let´s get global -malli.

Sierra Leone -projektissa Vaasan lyseon lukion ja Vasa gymnasiumin tavoitteena on kasvaa maailmankansalaisina ja rakentaa ja syventää kehityskumppanuutta pohjoisen ja etelän nuorten välillä. Projekti toteutetaan yhteistyössä Suomen Pakolaisavun kanssa. Tavoitteena on myös haastaa yrityksiä osallistumaan ja verkostoitumaan hankkeeseen.

Sierra Leone -projektin osana opiskelijat toteuttavat varainhankintakampanjan, jonka varoilla autetaan Sierra Leonen sisällissodan nuoria väliinputoajia hankkimaan itselleen lukutaito, ammattikoulutus ja valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Vaasalaisten lukiolaisten kummikouluna on Suomen Pakolaisavun yhteistyökoulu Sierra Leone Opportunities Industrialization Centre (SLOIC) Bossa.

Varainhankintakampanjan osana opiskelijat keräävät matkarahaa omaa Sierra Leonen matkaansa varten. Sierra Leonessa opiskelijat tutustuvat Suomen Pakolaisavun toimintaan paikanpäällä ja näkevät läheltä, mikä merkitys lukutaidolla, ammattikoulutuksella ja yrittäjyydellä on nuorten ja kokonaisen kansakunnan tulevaisuudelle. Matkalla tehdään myös vierailuja kummikoulun oppilaiden perustamiin yrityksiin. Matka tarjoaa myös upean mahdollisuuden tutustua maan historiaan ja kulttuuriin sekä talouteen ja yhteiskuntaan luonnonoloja unohtamatta.

Sierra Leone –projektissa sierraleonelaiset ja vaasalaiset nuoret kohtaavat ja oppivat toisiltaan. Projekti auttaa ymmärtämään globaalin maailman ilmiöitä pohjoisen ja etelän nuoren näkökulmasta.

Sierra Leone -projektin osana opiskelijat toteuttavat varainhankintakampanjan yhteistyössä Suomen Pakolaisavun kanssa. Kerätyillä varoilla autetaan Sierra Leonen sisällissodan nuoria väliinputoajia hankkimaan itselleen lukutaito, ammattikoulutus ja valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Sierra Leonessa varat käytetään yhteistyökoulun toiminnan tukemiseen Sierra Leone Opportunities Industrialization Centressa (SLOIC) Bossa.

Varainhankintakampanjan osana opiskelijat keräävät matkarahaa omaa Sierra Leonen matkaansa varten. Sierra Leonessa opiskelijat tutustuvat Suomen Pakolaisavun toimintaan paikanpäällä ja näkevät läheltä, mikä merkitys lukutaidolla, ammattikoulutuksella ja yrittäjyydellä on nuorten ja kokonaisen kansakunnan tulevaisuudelle. Matkalla tehdään myös vierailuja kummikoulun oppilaiden perustamiin yrityksiin. Matka tarjoaa myös upean mahdollisuuden tutustua maan historiaan ja kulttuuriin sekä talouteen ja yhteiskuntaan luonnonoloja unohtamatta.

Tarjoamme yrityksille mahdollisuutta tukea sierraleonelaista ja vaasalaista nuorta opinnoissaan osallistumalla hankkeen varainhankintaan. Esimerkiksi tuhannen euron lahjoituksella voidaan kustantaa sierraleonelaisen nuoren opiskelu ja kattaa merkittävä osa lukiolaisen matkakustannuksista Sierra Leoneen

Projektimatka Sierra Leoneen

Vaasan lyseon lukio ja Vasa gymnasium toteuttavat lukuvuonna 2013─2014 Sierra Leone -projektin, jonka tavoitteena on syventää kehityskumppanuutta pohjoisen ja etelän koulujen välillä ja auttaa nuoria kasvamaan maailmankansalaisina. Samalla lukiolaisilla on mahdollisuus tutustua kehitysyhteistyöhön ja kansalaisjärjestötoimintaan sekä opiskella globalisoituvassa maailmassa tarvittavia tietoja ja taitoja.

Sierra Leonessa opiskelijat tutustuvat Suomen Pakolaisavun toimintaan paikanpäällä ja näkevät läheltä, mikä merkitys lukutaidolla, ammattikoulutuksella ja yrittäjyydellä on nuorten ja kokonaisen kansakunnan tulevaisuudelle. Matkalla tehdään myös vierailuja kummikoulun oppilaiden perustamiin yrityksiin. Matka tarjoaa myös upean mahdollisuuden tutustua maan historiaan ja kulttuuriin sekä talouteen ja yhteiskuntaan luonnonoloja unohtamatta.

WP_20140328_09_08_30_Pro

SIERRA LEONE –projektin matkan ohjelma 26.3.−5.4.2014

Keskiviikkona 26.3
Matkustamme illalla Vaasasta junalla Helsinkiin ja yövymme Vantaalla.

Torstaina 27.3
Matkustamme Helsingistä Lontoon kautta Freetowniin Sierra Leoneen. Meidät lennättää perille Brithish Airwaysin lentokoneet. Majoittuminen ja yöpyminen Sierra Lighthouse hotellissa.

Perjantaina 28.3
Tutustumme Sierra Leonen pääkaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Opastetun kierroksen meille järjestää VisitSierraLeone. Luvassa legendaariset ja keskeiset nähtävyydet ja kaupungin kaksi museoa. Opiskelijat esittelevät myös tekemiään esityksiä Sierra Leonen historiasta, taloudesta ja yhteiskunnasta sekä kulttuurista.

Lauantaina 29.3
Päivän aikana vierailemme hotellimme lähistöllä olevassa Freetownin SOSlapsikylässä ja tutustumme sen toimintaan. Iltapäivällä vierailemme Tambakula Arts and Craft Centressä ja upealla Lumley Beachilla. Opiskelijat esittävät myös tekemiään esityksiä Sierra Leonen luonnosta, maantieteestä ja terveystilanteesta.

Sunnuntaina 30.3
Matkustamme minibussilla Freetownista Bohon, jossa on Suomen Pakolaisavun toimisto ja toimintaa. Bossa majoitumme Dohas hotellissa.

Maanantaina 31.3
Vierailu lukutaitoryhmässä maaseutukylässä (Pelewahu) ja
haastatteluja/keskustelua oppilaiden sekä opettajan kanssa. Vierailu Suomen Pakolaisavun maajohtajan kotona.

Tiistaina 1.4
Vierailuja ompelimossa (Speed Way Tailoring, Kakua Tailoring), puutyöpajoissa (Amuloma Carpentry Workshop, Tegloma Carpentry Workshop), autokorjaamoilla (Toyota Garage, Nahas Garage) ja metallipajoissa. Ompelimossa mahdollisuus teetättää itselle joku vaate mittatilaustyönä noin 20 euron hintaan. Näissä paikoissa on Suomen Pakolaisavun nuoria työharjoittelussa. Liikutaan kahdessa ryhmässä.

Keskiviikkona 2.4
Vierailu ammattikoululla ja yrityksissä, joista jotkut ovat Suomen Pakolaisavun aikaisempien vuosiryhmien opiskelijoiden perustamia ja omistamia. Jalkapallo ottelu ammattikoululla vaasalaisten ja sierraleonelaisten oppilaiden välillä. Yhteiskuva vaasalaisten ja sierraleonelaisten oppilaiden välillä. Osallistutaan Afrikkalaiseen messuun.

Torstaina 3.4
Matkustuspäivä minibussilla Bosta Freetowniin.

Perjantaina 4.4
Matkustamme takaisin Helsinkiin Freetownista Lontoon kautta.

Lauantaina 5.4
Junalla Helsingistä Vaasaan. Takaisin kotona!

WP_20140401_15_18_36_Pro

 

Projektin toteutumista tukevat seuraavat yritykset

Seppälän Koulukuvat Oy tukee Sierra Leone -projektia.

Gambit Group Oy tukee Sierra Leone -projektia.

Ingvesresor tukee Sierra Leone -projektia.

Vaasan Vanha Apteekki tukee Sierra Leone -projektia.

Vaasan Väri Oy tukee Sierra Leone -projektia.

Ålandsbanken Vaasa tukee Sierra Leone -projektia.

Multitronic Oy tukee Sierra Leone -projektia.

VM-Group Ab understöder Sierra Leone -projektet.

Haircompany tukee Sierra Leone -projektia.

Dermoshop tukee Sierra leone -projektia.

Loppet Adam&Eva understöder Sierra Leone -projektet.

Wapice Oy tukee Vaasan lyseon lukion ja Vasa gymnasiumin Sierra Leone -projektia.

LähiTapiola Pohjanmaa tukee Sierra Leone -projektia 1000 eurolla.

VRK – Vaasan rakennuskorjaus Oy tukee Sierra Leone -projektia.

SähköWaasa Oy tukee Sierra Leone -projektia.

Leinolat Oy tukee Sierra Leone -projektia.

Byggtjänst Sarin Ab tukee Sierra Leone -projektia.

K-Rauta tukee Sierra Leone -projektia.

Wärtsilä tukee Sierra Leone -projektia.

Jalkapallon Pelaajayhdistys lahjoitti jalkapalloja Sierra Leoneen vietäväksi. 

Wasasport lahjoitti jalkapalloja Sierra Leoneen vietäväksi.

Kirjakauppa Gros, Wärtsilä, Nordea ja Laukkutalo tukevat Sierra Leone -projektia lahjoittamalla tuotteita Sierra Leonen lapsille ja nuorille. Kiitämme. Kiitokset myös Pancho Villalle, joka tarjosi meille maittavat ruoat.

Lisäksi kaksi yrityslahjoittajaa ja yksi yksityislahjoittaja, jotka haluavat pysyä nimettöminä.

 

Pohjalainen

Vaasan lyseon lukion ja Vasa gymnasiumin opiskelijat tekevät Pohjalaisen Koululinkin kanssa yhteistyössä uutissivun, joka julkaistaan Pohjalaisessa syksyllä kansainväliselä lukutaitopäivänä. Uutissivu toteutetaan uutisverstastyöskentelyllä.

Lisäksi Pohjalainen tukee Sierra Leone -projektia painamalla projektijulkaisun.

 

Suomen Pakolaisapu

Vaasan lyseon lukio ja Vasa gymnasium toteuttavat Sierra Leone -projektin yhteistyössä Suomen Pakolaisavun kanssa.

Suomen Pakolaisapu on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia toimimaan aktiivisesti arjessa ja yhteiskunnan jäseninä. Pakolaisapu on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kumppani.

Suomen Pakolaisapu keskittyy kehitysyhteistyössään pakolais- ja paluumuuttotilanteisiin. Toimintamuotoina ovat aikuis- ja nuorisokoulutus, yhteisökehitys ja paikallisten järjestöjen vahvistaminen. Suomen Pakolaisapu työskentelee tällä hetkellä neljässä maassa: Liberiassa, Sierra Leonessa, Ugandassa ja Thaimaassa.

Pakolaisavulla on jokaisessa kohdemaassa toimisto ja oma henkilökunta. Pakolaisapu pitkän aikavälin kehitystavoitteita kouluttamalla paikallisia kumppanijärjestöjä ja opettajia sekä tuottamalla uusia opetusmateriaaleja kunkin toiminta-alueen tarpeisiin. Vahvistamalla paikallisia kumppaneita voidaan turvata työn jatkuvuus senkin jälkeen.

Suomen Pakolaisavun hankkeet rahoitetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston hanketuella sekä yksityisten suomalaisten lahjoittajien tuella. UM:n hanketuen ehtona on 15 prosentin omavastuu, jonka Pakolaisapu kerää varainhankinnalla.

Lisätietoa Suomen Pakolaisavusta löytyy osoitteesta www.pakolaisapu.fi.

Hankekoulu

Vaasan lyseon lukion ja Vasa gymnasiumin yhteistyökoulu Sierra Leonessa on Suomen Pakolaisavun kohdekoulu Sierra Leone Opportunities Industrialization Centressa (SLOIC) Bossa.

Koulussa voi opiskella pitopalvelua, vaatealaa, puutöitä, rakennusalaa, kampaamoalaa, automekaniikkaa ja hitsaamista sekä metallitöitä. Opintoihin kuuluu myös lukutaito- ja yrityksen perustamisopinnot.

Opetushallitus tukee ja rahoittaa projektia.

Sierra Leone -projekti on saanut rahoitusta Opetushallitukselta projektin toteuttamist varten lukuvuonna 2013-2014. Avustus on myönnetty lukiokoulutuksen kansainvälistymistä varten.

Mainokset