Let´s get global -hanke

Let’s get global -hanke on Unesco-koulujen globaalikasvatuksen verkostohanke, jossa kannetaan globaalia vastuuta, rakennetaan kehityskumppanuutta pohjoisen ja etelän nuorten välillä ja kasvetaan maailmankansalaisina.

 

ryhmäkuva smartUp

Yhteiskuvassa Planin Smart up factoryn mentoreita ja Let´s get global -ryhmän opiskelijoita ja opettajia Kampalassa Ugandassa tammikuussa 2018.

 

Let´s get global -hanke II (lukuvuodet 2017-2018)

Let´s get global -hanke on Unesco-koulujen ja globaalien kehityskysymysten parissa toimivien järjestöjen globaalikasvatuksen hanke, jossa kannetaan globaalia vastuuta, rakennetaan kehityskumppanuutta pohjoisen ja etelän nuorten välillä ja kasvetaan maailmankansalaisina. Hankkeessa on mukana Helsingin kielilukio, Jyväskylän Lyseon lukio ja Vaasan lyseon lukio. Globaaleista kehityskysymyksistä kiinnostuneista järjestöistä verkostossa on mukana Suomen Pakolaisapu, Plan, Suomen ja Caering hands -järjestö sekä Suomen YK-liitto. Muita hankekumppaneita ovat mm. mentoreina toimivat kulttuuriantropologit sekä alumniyhdistykset sekä yritykset

Hankkeen aikana tehdään yhteistyössä uusia globaalikasvatuksen oppimateriaaleja ja toimintamalleja, joiden avulla opitaan maailmankansalaisen tietoja ja taitoja ja otetaan haltuun ja edistetään YK2030 kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Kehityskumppanuuden myötä näitä tavoitteita pohditaan yhdessä myös etelän nuorten kanssa. Hankkeen tavoitteena on koota yhteen globaaleista kehityskysymyksistä kiinnostuneita Unesco-kouluja.

Let´s get global -hankkeen tavoitteet

1. Tavoitteena on syventää ja vahvistaa Unesco-koulujen ja gobaaleista kehityskysymyksistä kiinnostuneiden järjestöjen ja muiden toimijoiden verkostoa.

2. Tavoitteena on syventää maailmankansalaisen tietoja ja taitoja ja kehittää näiden opiskeluun uudenlaisia ja innovatiivisia oppimisympäristöjä, joissa lisätään tietämystä kestävästä elämäntavasta, ihmisoikeuksista ja edistetään yhdenvertaisuutta sekä rauhan ja väkivallattomuuden kulttuuria sekä kulttuurisen ja kielellisen moninaisuuden arvostamista. Tavoitteena on ymmärtää, miten nämä teemat liittyvät YK2030 kestävän kehityksen sopimukseen. Hankkeessa toimitaan näiden tavoitteiden edistämiseksi paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolla.

3. Let´s get global -hankkeessa otetaan ja kannetaan globaalia vastuuta. Tavoitteena on ymmärtää globaaleja haasteita ja ongelmia ja miten niitä on pyritty ratkomaan. Hankkeen aikana tutustutaan YK2030 kestävän kehityksen sopimukseen ja siihen, miten järjestöt, yritykset ja eri alojen asiantuntijat sekä yksittäiset maailmankansalaiset ovat toimineet näiden tavoitteiden edistämiseksi. Hankkeen aikana pyritään löytämään oma tapa itse ottaa ja kantaa vastuuta aktiivisina maailmankansalaisina. Toteutetaan varainhankinta, jolla helpotetaan kaikista köyhimmässä asemassa olevien asemaa ja edistetään heidän mahdollisuuksiaan oppia lukemaan ja hankkimaan toimeentulo.

4. Let´s get global -hankkeen tavoitteena on kehityskumppanuuden vahvistaminen pohjoisen ja etelän nuorten välillä. Hankkeen tavoitteena on edistää ja syventää kehityskumppanuutta ja globaalin vastuun kantamista ja maailmankansalaisen tietoja ja taitoja. Samalla edistetään Ugandassa kaikista heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntimahdollisuuksia ja tuetaan heidän TVT-taitojen vahvistumista. Samalla opitaan maailmankansalaisen tietoja ja taitoja ja pystytään yhdessä ottamaan ja kantamaan globaalia vastuuta. Tavoitteena on myös luoda pysyvä yhteys ugandalaisten toimijoiden kanssa.

Toimenpiteitä

Let´s get global -hanke on jatkanut edellisen hankkeen toimintaa Vaasan lyseon lukion, Jyväskylän lyseon lukion ja Helsingin kielilukion sekä Planin Smartup Factoryn, Suomen Pakolaisavun ja Caring Handsin sekä Suomen YK-liiton kanssa. Tietämys kehitysyhteistyön tekemisestä ja järjestöjen roolista on vahvistunut, kun kehityskumppanuus pohjoisen ja etelän nuorten välillä on syventynyt. Maailman kansalaiset tiedot ja taidot ovat vahvistuneet.

Uusi hanke käynnistyi syyslukukaudella 2017, jolloin hanketoimijat osallistuivat Jyväskylän Let´s get global -päiville. Siellä aloitettiin valmistella Ugandaan suuntautuvaa hanke- ja verkostoitumismatkaa. Samalla aloitettiin Agenda2030-ryhmätyön tekeminen.

Ugandaan tammikuussa 2018 tehdyn verkostoitumis- ja hankematkan aikana pohjoisen ja etelän nuoret tekivät workshopeissa töitä Agenda2030-tavoitteista, joista lopulta tavoitekohta 4 valittiin yhteiseksi tavoitteeksi. Sen edistämiseksi sovittiin, että SmartUp Factoryn nuoret alkavat valmistaa Ugandassa Kampalassa kierrätettäviä terveyssiteitä ja suomalaiset hankekoulujen nuoret pyrkivät mahdollistamaan tämän suunnittelemalla toiminnan rahoittamiseksi varainkeruukampanjoita.

Hankkeessa mukana olleet opiskelijat ovat muodostaneet hankekouluihin Let´s get global -ryhmiä, joihin on rekrytoitu uusia jäseniä. Kevätlukukaudella 2018 nämä ryhmät ovat keskittyneet varainhankintaan terveyssiteiden valmistamisen tukemiseksi ja matkan tuloksista kertomiseen muille.

 

Let´s get global -hanke I (2016-2017)

Let’s get global -hanke on Unesco-koulujen globaalikasvatuksen verkostohanke, jossa kannetaan globaalia vastuuta, rakennetaan kehityskumppanuutta pohjoisen ja etelän nuorten välillä ja kasvetaan maailmankansalaisina.

Let´s get global -hankeen aikana Vaasan lyseon lukio, Jyväskylän Lyseon lukio ja Helsingin kielilukio ovat verkostoituneet. Unesco-kouluina ne tavoittelevat maailmankansalaisen tietojen ja taitojen vahvistamista, globaalin vastuun kantamista ja kehityskumppanuuden edistämistä. Suomen Pakolaisavun lisäksi on verkostoiduttu Plan Suomen ja Caring hands -järjestön kanssa ja sovittu myös jatkoyhteistyöstä. Tämä on mahdollistanut jatkohakemuksen tekemisen ja kehityskumppanuuden tavoittelemisen suomalaisten ja ugandalaisten nuorten välillä. Hankkeessa on kehitetty Let´s get global -päivien konseptia yhteisten tapaamisten pohjalta. Päivillä Unesco-koulut voivat jakaa ja ideoida yhteistyötä järjestökentän kanssa globaalikasvatukseen ja erityisesti kehityskysymyksiin liittyvistä asioista.

Toimenpiteitä

Globaalikasvatus-TET-malli, jonka avulla tutustutaan järjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön ja toimintaan YK2030-tavoitteiden edistämiseksi. Hyvä keino myös tutustua ja jalkauttaa järjestöjen globaalikasvatuksen materiaaleja kouluun.
Globaalikasvatus-WORKSOP-malli, joka mahdollistaa syvemmän yhteistyön järjestöjen kanssa. Workshopissa ideoidaan yhteistyötä järjestön ja koulujen välillä.

Helsingin yliopiston antropologin Soila Laivon laatima Etnografiaopas, jonka avulla voidaan tutustua antropologian etnografiseen menetelmään. Sitä voi hyödyntää monissa yhteyksissä lukiokoulutuksessa, esimerkiksi kurssin tai kansainvälisyyskasvatuksen tai kotikansainvälisyyskasvatuksen työvälineenä.

Lisäksi tuloksena syntyi YK2030 kestävän kehityksen ryhmätyötehtävä, jota voi hyödyntää sopimuksen tavoitteiden työstämiseen toiminnaksi kouluissa tavoitteista toiminnaksi.

Opittua ja koettua jaetaan Let´s get global -blogin kautta ja koulujen verkkolehtien ja sosiaalisen median kautta. Opitusta ja koetusta pidetään myös luentoja ja esityksiä koulujen muille opiskelijoille. Lisäksi hankkeen aikana työstettyjä toimintatapoja otetaan käyttöön osana koulujen toimintakulttuuria, kuten esimerkiksi kansainvälisinä teemapäivinä tai osana globaalikasvatuksen opintokokonaisuutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s