Kansalaisaloite muovinkierrätysastioiden tekemisestä pakollisiksi

Lakialoite

Unesco-koulujen Let´s get global -päivillä Vaasassa Helsingin kielilukion, Jyväskylän lyseon lukion ja Vaasan lyseon lukion opiskelijat miettivät, miten voisivat edistää kestävämpää muovitaloutta ja samalla myös kiertotaloutta. Tästä syntyi kansalaisaloite, jolla ehdotetaan muovinkierrätysastioiden tekemistä pakollisiksi taloyhtiöiden ja julkisten alueiden jäteastioihin. Voit tukea aloitetta allekirjoittamalla sen kansalaisaloite.fi-palvelussa ja jakamalla tämän blogikirjoituksen omalla sosiaalisen median tilillä. Kiitokset tuesta!

Aloitteen sisältö

Ehdotamme, että muovinkierrätysastiat tulevat pakollisiksi taloyhtiöiden ja julkisten alueiden jäteastioihin.

Perustelut

Muovijäte ja siitä syntyvä mikromuovi ovat aikamme suurimpia ympäristöongelmia. Maailmanlaajuisesti esimerkiksi meriin päätyy vuosittain 5 – 13 miljoonaa tonnia muovia, ja muovi kattaa meressä olevasta roskasta yli 80%. Muoviroska vahingoittaa maan ja merten eläimistöä ja päätyy ravintoketjussa myös ihmisiin.

Muovia kierrättämällä voidaan vähentää paitsi muovijätteen ja mikromuovin syntymistä, myös muovintuotantoa. Nykyisin vain alle 30% EU:n alueella syntyvästä muovijätteestä kierrätetään. Suomessakin muovijätettä ryhdyttiin lajittelemaan vasta vuonna 2016. Taloyhtiöiden ja julkisten (kunnallisten) alueiden jätepisteisiin lisättävien erillisten muovinkeräysastioiden avulla muovin kierrätys helpottuisi ja tulisi mahdolliseksi kaikille.

EU:n jätedirektiivi tähtää siihen, että vuoteen 2025 mennessä EU:n alueella muovista kierrätettäisiin yli 50%. Suomi voisi muovinkierrätykseen tähtäävän jätehuoltolain avulla toimia muovinkierrätyksen edelläkävijänä ja tukea muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (Agenda2030), joiden edistämiseen se on sitoutunut.

Aloite on tehty Unesco-koulujen Let’s Get Global -hankkeen yhteydessä Vaasan lyseon lukion, Jyväskylän lyseon lukion ja Helsingin kielilukion opiskelijoiden kesken.

Lisätietoa ja aloitteen allekirjoittaminen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3451

 

Mainokset
Kategoria(t): Best practices -blogi, Let´s get global -blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s