Maailmanparannusta Let’s Get Global -projektin hengessä

llg0016Olen sellainen ihminen, joka välittää. Välitän luonnosta ja ihmisistä, joita en ole koskaan tavannut. Minulle maailman vääryydet eivät ole koskaan olleet samantekeviä, vaan ongelmia, jotka on mahdollista ratkaista.

Vaasan lyseon lukion, Jyväskylän lyseon lukion ja Helsingin kielilukion välinen Let’s Get Global -projekti on ollut minulle mahdollisuus etsiä näitä ratkaisuja. Olen ollut tässä maailmankansalaisuuteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen tähtäävässä projektissa mukana aivan projektin alusta asti, siis koko lukioaikani, ja päässyt sen puitteissa matkoille niin Suomen kaupunkeihin kuin ulkomaille. Projektin aikana kehittelimme muun muassa ugandalaisten nuorten kanssa Girls’ Smart Pad -sideprojektin, jossa pestävien kuukautissiteiden avulla helpotetaan tyttöjen koulunkäyntiä sekä vähennetään kuukautisiin kohdistuvia ennakkoluuloja Ugandassa.

WP_20170518_12_58_03_RichSuomen Pakolaisavussa vierailulla keväällä 2017. Samalla matkalla käytiin Opetushallituksessa, Helsingin Sanomissa ja Yle:llä.

WP_20171005_15_12_07_RichJyväskylässä tehtiin Agenda2030-ryhmätöitä ja otettiin SKYPE-yhteys Ugandaan syksyllä 2017. Päivien aikana tutustuttiin kulttuuriantropologiaan ja Planin toimintaan Ugandassa.

Syksyllä 2018 matkustin Let’s Get Global -projektin yhteydessä Unescon järjestämälle, nelipäiväiselle Global Citizen Camp -leirille Dampiin, pieneen saksalaiseen kaupunkiin lähellä Tanskaa. Leirille osallistui opiskelijoita ja opettajia ympäri Itämerta ja jopa Japanista, Etelä-Koreasta ja Indonesiasta asti, ja keskiössä olivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen kulttuurin eri osa-alueilla.

LeiriSuomen Unesco-koulujen delegaatio Global Citizen Camp -leirillä Dampissa syksyllä 2018.

Leiri koostui erilaisista työpajoista, joihin olimme saaneet ilmoittautua jo aikaisemmin. Työpajat käsittelivät monipuolisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita aina mikromuoviongelmasta konfliktien ratkaisemiseen. Jokaiseen työpajaan kuului myös matka Dampin lähellä oleviin kaupunkeihin. Itse osallistuin työpajaan nimeltä Tiny House Workshop, jossa keskustelimme Tiny House -taloista, vain muutaman neliömetrin kattavista asumuksista, joiden voisi kuvitella olevan yksi ratkaisu esimerkiksi kaupunkien liikakansoitukseen, pakolaisten asuttamisongelmaan ja luonnonvaroja tuhlaavaan energiankulutukseen. Sain kokonaiskuvan myös muista työpajoista, sillä leiri huipentui kaikkien työpajojen lopputulosten esittelyyn ja hauskaan iltamaan, jossa kaikki leirille osallistuneet kansallisuudet saivat esitellä kulttuuriaan. Iltamassa nähtiin tansseja, tietovisailuja ja hauska japanilaisten kanji-merkkien maalauskilpa. Me suomalaiset vedimme tietenkin letkajenkan! Leiri oli hieno osa omaa panostani projektin puolesta.

llg0016Vaasassa Let´s get global -päivillä pieni luento Saksan leirin kokemuksista ja Itämeren tilanteesta syksyllä 2018.

Pääsin kertomaan leiristä myös koulussamme järjestetyillä Let’s Get Global -päivillä syksyllä 2018. Itselleni tämä tapaaminen oli projektin puitteissa viimeinen. Ehdin kuitenkin olla vielä mukana suunnittelemassa lakialoitetta muovinkierrätyksen edistämiseksi (tästä linkistä pääsette allekirjoittamaan sen!). Olen kiitollinen projektia vetäneille opettajille ja mukana olleille opiskelijoille ja toivon todella, että yhteistyö jatkuu vielä, sillä projekti on antanut itselleni paljon. Ennen kaikkea se on vakuuttanut minut siitä, etten ole yksin maailmanparannusintoni kanssa: hyvin monet ikäiseni ovat kiinnostuneita keksimään ratkaisuja globaaleihin ongelmiin. Me nuorethan elämme siinä tulevaisuudessa, jota nyt rakennetaan. On meidän huolemme, pidetäänkö ympäristöstä huolta, ja otetaanko jokainen – köyhä tai rikas, nainen tai mies, afrikkalainen tai eurooppalainen – mukaan yhteiskuntaan tasa-arvoisena ja arvokkaana yksilönä. On meidän kaikkien tehtävä rakentaa sellaista tulevaisuutta, jossa jokaisella on mahdollisuus.

llg006Kansalaisaloiteryhmä jätti aloitteen muovijätteen keräämisen helpottamiseksi Vaasassa järjestettyjen Let´s get global -päivien päätteeksi syksyllä 2018.

Jotkut sanovat, että välitän yhteiskunnallisista asioista liikaa. Mutta jonkun on välitettävä. Maailma on liian kaunis ollakseen yhdentekevä.

Anna Koskela

Mainokset
Kategoria(t): Maailmankansalainen-blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s