Let´s get global -päivät Vaasassa 23.-24.10.2018

llg009

Vaasan lyseon lukiossa vietettiin Let’s get global -päiviä 23.-24.10. Tapahtumaan osallistui koulun oma Unesco-kilta sekä Helsingin kielilukiosta ja Jyväskylän lyseon lukiosta tulleita lukiolaisia ja opettajia. Päivien tarkoituksena oli pohtia Agenda2030-tavoitteiden toteuttamista ja kehitysyhteistyön tärkeyttä ja saada aikaan myös aiheeseen liittyviä konkreettisia asioita. Agenda2030 tarkoittaa YK:n asettamia universaaleja kestävän kehityksen tavoitteita, jotka on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteiden päämääränä on huomioida ilmaston ja ihmisten hyvinvointi sekä maailmanlaajuinen yhteistyö ja kumppanuus.

Tapahtuma alkoi tiistaina, kun kokoonnuimme yhdessä jyväskyläläisten ja helsinkiläisten kanssa ja historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mika Jokiaho kertoi meille, mitä Agenda2030 tarkoittaa ja miten se tulisi liittymään seuraavien päivien tavoitteisiimme. Jokainen sai seuraavaksi esitellä itsensä, sillä joukossa oli paljon uusia tuttavuuksia myös omasta koulusta. Vaasan lyseon lukion abiturientti Anna Koskela kertoi kuulumisia Saksasta Dumpista Global Citizen 2030 -leiriltä. Hän kertoi myös Itämeren tilasta ja sen muovitilanteesta, mikä toimi hyvänä pohjustuksena kestävää muovitaloutta edistävän lakialoitteen suunnittelulle.

llg0016

Sen jälkeen muodostimme pieniä ryhmiä, joissa oli tarkoitus ideoida Agenda2030-tavoitteita noudattavia pizzoja, jotka sitten tilattaisiin meille illaksi. Suosituimpana ideana oli tilata pizzoja, joiden täytteenä on vain kasviksia, mutta joukosta löytyi myös niitä, joille liha on kaikki kaikessa, joten päädyimme tilaamaan myös kinkku- ja kanapizzoja, mutta vähensimme juuston määrää pizzoissa. Tehtävä konkretisoi sen, että pienillä ja arkisilla valinnoilla voidaan edesauttaa Agenda2030 tavoitteiden, kuten esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen syntymistä.

 

llg0010

llg0013

Kun tilaukset oli tehty, muodostettiin kolme ryhmää, joista jokaisessa oli opiskelijoita kaikista kolmesta Unesco-koulusta. Yhden ryhmän tehtävänä oli suunnitella lakialoite, joka jollain tavalla kieltää tai rajoittaa muovin käyttöä ja siten estää sitä pääsemästä meriin. Toinen ryhmä suunnitteli esitteitä ja toimintatapaohjeita Unesco-kouluille SmartPad-projektiin liittyen. Projektin tavoitteena on taata kehitysmaissa tyttöjen kouluun pääsy lahjoittamalla heille uudelleenkäytettäviä kuukautissiteitä ja ompelukoneita, joilla niitä voi valmistaa. Kolmas ryhmä taas suunnitteli eri oppiaineisiin sopivia tuntitehtäviä, jotka liittyvät Agenda2030-tavoitteisiin.

llg008

Parin tunnin reippaan työn jälkeen nousimme bussiin ja lähdimme kohti maailmanperintökohdetta Merenkurkun saaristossa. Oppaanamme toimi maantiedon ja biologian lehtori Jari Mikola ja varsinkin Jyväskylästä ja Helsingistä asti saapuneet oppivat häneltä varmasti paljon uutta alueen DeGeer-moreeneista. Perillä kohteessa kävelimme muutaman kilometrin lenkin, joka päättyi Saltkaret-näköalatornin upeisiin maisemiin.

llg0015

llg0014

llg0012

llg007

llg003

Kun vihdoin pääsimme takaisin koululle, monet meistä olivat jo väsyneitä, mutta jäimme silti vielä porukalla viettämään iltaa. Jokainen kolmesta ryhmästä sai vuorollaan kertoa päivän aikaansaannoksista ja aiheet herättivätkin suurta keskustelua. Juttelun kuitenkin keskeytti se, kun päivällä tilatut pizzat saapuivat ja kaikki rupesivat syömään. Päivä päättyi mukavissa, mutta väsyneissä tunnelmissa.

llg001

Seuraavana aamuna jatkoimme ryhmätöiden viimeistelyä ja jokainen ryhmä saikin aikaan melko paljon. Lakialoite, jossa vaaditaan muovinkierrätysastioiden pakollisuutta taloyhtiöissä, saatiin tehtyä ja monet ehtivät jo harmitella alaikäisyyttään, sillä olisivat muuten mielellään allekirjoittaneet sen. Toinen ryhmä suunnitteli hyvät toimintaohjeet muille Unesco-kouluille SmartPad-hankkeen tukemisesta ja siitä, kuinka voisivat siten auttaa köyhien maiden tyttöjä koulunkäynnissä. Kolmas ryhmä sai aikaan paljon monipuolisia tuntitehtäviä eri oppiaineille Agenda2030-tavoitteista. Let’s get global -päivät tuntuivat kaiken kaikkiaan todella palkitsevilta, sillä olimme saaneet aikaan konkreettisia asioita ja vieläpä tutustuneet samalla uusiin ihmisiin.

llg0011

llg006

Päivän aikana osallistuttiin myös Vaasan lyseon lukion Uniworld Day -teemapäivään, jonka aikana lukiokampus julistettiin syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Osana teemapäivää vieraat kiersivät lukiokampuksen eri kulttuureja esittelevillä toimintarasteilla. Yhdellä rastilla Vaasan lyseon lukioin Unesco-kilta kertoi Planin Smartup Factoryn kanssa tehtävästä yhteistyöprojektista ja Ugandan matkan aikana kehitysyhteistyöstä ja Agenda2030 tavoitteiden saavuttamisesta opittua.

llg005

 

llg002

Teksti: Vilma Seppänen, Vaasan lyseon lukio

Kuvat: Mika Jokiaho

Mainokset
Kategoria(t): Let´s get global -blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s